Paul Spierings: Ik werk eraan om Dakar droom waarheid te laten worden

Jarenlang is Paul Spierings uit St. Michielsgestel fanatiek motorcrosser geweest. Op 4 jarige leeftijd stapte hij al op de crossmotor en heeft bij Motorsport Organisatie Nederland alle klassen doorlopen.

Vele successen werden in de loop van de jaren behaald met als hoogtepunt drie Nederlandse titels. ‘’Dit was een hele mooie tijd. Je leefde er door de week echt naartoe om in het weekend weer naar de motorcross te gaan. Naast de spannende momenten was het vooral leuk om er te zijn en om in de manches je best te doen. Naarmate je ouder wordt, ga je meer trainen en wordt je fanatieker. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik drie Nederlandse titels heb weten te behalen. Toen het op een gegeven moment moeilijker werd om het te combineren met mijn werk, heb ik besloten om de overstap te maken naar de endurosport,’’ vertelt Paul.
Ook in de endurosport kon Paul goed uit de voeten want na een leerjaar wist hij al in zijn tweede volledige seizoen Nederlands Kampioen in de N2 klasse te worden. Het was een jaar waarin hij veel heeft geleerd en allerlei omstandigheden voor de kiezen heeft gekregen. ‘’De endurosport is fantastisch. Je zit de hele dag op de motor en je bent niet altijd voluit aan het rijden zoals in een crosswedstrijd wel het geval is. Nadat ik eerst een leerjaar heb gedaan, heb ik het in het daaropvolgende seizoen serieus aangepakt en wilde ik voor de titel gaan. In iedere wedstrijd heb ik mijn punten gepakt en wist aan het einde van het jaar de titel in de wacht te slepen. Een hele mooie belevenis waaraan ik nog vaak terug denk.’’
In plaats van dat Spierings zijn tijd stak in de overstap naar de inters bij de enduro ging hij nog een stap verder in zijn dromen en begon te werken aan de mogelijkheden om de Dakar Rally te gaan rijden. Deze droom vergt enorm veel tijd, voorbereiding en geld maar Paul gaat ervoor en doet er alles aan om zijn droom te verwezenlijken. ‘’De Dakar Rally is altijd al een droom geweest voor mij. In de maand januari kijk ik het altijd op RTL7 en dan dacht ik altijd van dat wil ik ook. Toen de Nederlandse titel in de enduro binnen was, vond ik dat dat het moment was om door te pakken. Ik ben aan de slag gegaan en heb ondertussen al mijn eerste rally achter de rug.’’
De Hellas Rally in Griekenland zorgde voor het rally debuut van Paul, een rally waarin hij gelijk veel heeft geleerd maar waarin hij ook gelijk in aanraking kwam met de grote gevaren die een rally met zich mee kan brengen. ‘’De Hellas Rally was een geweldige ervaring. Ik kon mee met Memo Tours die alles perfect voor elkaar hadden. Voor mij was het een eerste stap richting de rally sport en heb geprobeerd zo rustig mogelijk te blijven en zoveel mogelijk te leren. Vooral het navigeren op hoge snelheid was in het begin lastig maar hoe meer je dit doet, des te beter het gaat. Het was een hele belevenis want je bent gewoon de hele week op pad en legt vele kilometers af. Toch ging het gedurende de rally flink mis want door een navigatiefout zag ik een ravijn over het hoofd. Gelukkig bleef ik hierbij ongedeerd maar de rally was over. Ik ben flink geschrokken maar ik besef me nu al te goed dat je het rally rijden niet kunt onderschatten en dat je er heel serieus mee om moet gaan.’’
Spierings heeft voor zichzelf anderhalf jaar uitgetrokken om in de Dakar Rally van start te gaan. Het plan is dan ook dat hij in 2019 deel zal nemen aan de zwaarste rally ter wereld. ‘’De voorbereiding op deze rally vergt bijzonder veel tijd. Je kunt niet zomaar naar de rally gaan en de gedachte hebben dat je het wel even gaat doen. Ik probeer me zo goed mogelijk voor te bereiden zodat ik achteraf weet dat ik er alles aan gedaan heb. Ook kost het zodanig veel geld dat je niet weet of je nog meer kansen krijgt om nog een keer van start te kunnen gaan. Daarom wil ik er alles aan doen en hopelijk is dat genoeg om de finish te halen. Deze winter ga ik opnieuw het Open Nederlands Kampioenschap Enduro rijden en het ligt in de planning om in 2018 verschillende rally wedstrijden te rijden. Afhankelijk van het budget zal bekeken worden hoeveel dit er gaan worden maar we gaan er vanuit dat we een aantal rally wedstrijden kunnen doen zodat we goed voorbereid naar Dakar kunnen.’’
Om zijn droom waarheid te laten worden heeft Paul in Aelbers Personeel een enthousiaste partner gevonden. Aelbers Flexibele PersoneelsDiensten BV is al jarenlang een gevestigde naam in de bouwwereld. Omdat Paul zelf ook werkzaam is in deze sector ontstond er een leuk contact en vloeide er een samenwerking uit voort. ‘’In Aelbers Personeel heb ik een partner gevonden die net zo enthousiast is om mijn droom te verwezenlijken dan ikzelf ben. We hebben samen goed overleg gehad hoe we het beiden zien en zijn fanatiek aan de slag gegaan. Ik heb nu al een deel van mijn budget voor elkaar en dat is toch een hele geruststelling. Momenteel zijn we nog volop bezig om het budget volledig sluitend te maken zodat we alles op een professionele manier aan kunnen pakken. Ik heb er zin in en ga ervoor om van het nieuwe hoofdstuk in mijn motor carrière een succes te maken.’’

Vanaf vandaag kunt u de weg van Paul naar Dakar volgen op de facebookpagina: www.facebook.com/dakarteam

0

Start typing and press Enter to search